כיום זה כבר ידוע – בדידות היא מחלת הזקנה הנפוצה והמסוכנת ביותר.
ההזדקנות מביאה עמה שינויים רגשיים וקוגניטיביים. ברמה החברתית המזדקן חווה אובדנים אישיים קשים, בחלקם כחלק מהמהלך הטבעי של מסלול החיים. כך למשל, כאשר אדם פורש לגמלאות, מעגל הקשרים הבינאישיים הקשור בעבודה מצטמצם משמעותית. בנוסף, נסיבות רפואיות עלולות לגרום לכך שמכרים ושכנים יעברו לסוגי דיור מותאמים ויתרחקו אף הם גיאוגרפית ובשל כך גם חברתית. אובדן אדם קרוב, בן זוג למשל, מהווה שינוי מהותי בחוויית הזקן, ברמות רבות ומגוונות. השינויים הפיזיולוגיים עלולים גם הם לגרום לאדם לצמצם התקשרויות חברתיות, כי, למשל, אינו מסוגל פיזית לרקוד/לרוץ/לרכב כבעבר, או שאף מתבייש במראה או בביצוע איטי או מוגבל של פעילויות שהיה מורגל בהן.

צמצום המעגלים החברתיים, פגיעה בהרגלי התקשורת והשיתוף של חברים ובני זוג, מובילים זקנים רבים לחוויית בדידות יומיומית קשה. בגיל הזקנה בדידות זו מקושרת לדיכאון ולאובדנות יותר מאשר בכל גיל אחר.
כאן נכנס המיזם של ALOTOK לתמונה.
באמצעות מתן הזדמנות ליצירת קשר מאובטח, שאינו מחייב מראש מפגש פיזי, יכולים כל מזדקן ומזדקנת למצוא רגע של נחמה מהבדידות והצעה לידידות. היכולת לבחור שפה לתקשורת מגבירה את הסיכוי שיחושו נוח לדבר; היכולת לבחור תחום עניין מגבירה את הסיכוי שיחושו רצויים בשיחה; המפגש (גם אם הוירטואלי בלבד בשלב הראשון) עם אדם צעיר מגילם מגביר את הסיכוי שיחושו בעלי ערך, ותהיה משמעות לידע ולניסיון שלהם. והידידות שיכולה להווצר – זו תהיה יקרה מפז בשימור חוויית הערך העצמי, תחושת השייכות, המוטיבציה והעניין בחיים.
במחקר מלווה אנו בודקים את ההשפעה של שימוש קצר טווח ב-ALOTOK על היבטים רגשיים וקוגניטיביים המקושרים לרווחה פסיכולוגית ואיכות חיים. הפיילוט המחקרי הראשון דוגם חוויות כלפי העצמי הבאות לביטוי בתפיסת הגיל הסובייקטיבי לעומת הגיל הכרונולוגי, מדד שנמצא מקושר לבריאות פיזית ונפשית. בנוסף, אנו בודקים יכולות קוגניטיביות ותפקודי קשב בסיסיים במדדים אובייקטיביים כמותיים (בשונה ממדדי דיווח עצמי). במחקר מקיף נדגום מדדים שונים של תפקוד ויזוא-מוטורי וכן תפקודים ניהוליים, בצד בדיקת מנגנונים ייחודיים בתהליכים שהאפליקציה מציעה ותרומתם לשיפור הרגשי בחוויית הזקן, ותפיסותיו לגבי זקנה.
היבט מעניין במחקר הינו תרומתו של השימוש ב-ALOTOK דווקא לצעירים שיבחרו לקחת בו חלק. נעריך את תפיסותיהם לגבי זקנה לפני, תוך כדי ואחרי ההשתתפות בפרויקט. אנו צופים כי תפיסות גילניות (Ageism) וסטריאוטיפים שליליים כלפי גיל יפחתו עם ההיכרות האישית והידידות הכנה שתווצר עם אדם זקן. מכיוון שגילנות נמוכה, בכל גיל, נמצאה קשורה להזדקנות מוצלחת, תחלואה מופחתת ואף גיל תמותה מאוחר יותר, החיבור הבין דורי שמציעה ALOTOK יכול להביא בשורה לכל המשתמשים בו, צעירים וזקנים גם יחד.
הזדקנות בריאה באמצעות הפחתת תחושת בדידות הינה המטרה המוצהרת של ALOTOK, עבור האדם הפרטי המזדקן. אך היא גם משימה לאומית המשפיעה על הוצאות הבריאות, הנטל על מערכת הבריאות והנטל על בני המשפחה, המטפלים הבלתי פורמליים. כך, הזדקנות בריאה נוגעת לכל אחד ואחד מאיתנו, ו-ALOTOK מתגייסת לאתגר!
היה הראשון לכתוב תגובה