כנראה שמארק אוהב מאד קהילות כי בשנה האחרונה הפיד שלנו מוצף בכאלו מכל מין ומכל סוג: צרכנות נבונה, טיפים מקצועיים, מקום לשאוב ממנו תמיכה או ידע, קידום אג'נדה או פינה להתלונן בה באמפתיה.
הקהילה הוירטואלית מספקת חלק מהצרכים האנושיים שלנו ומאפשרת למנף את יתרונות ה-Sharing למחוזות חדשים. ברוב המקרים היא אינה מהווה תחליף לקהילה פיזית, אך היא בהחלט משליכה על קהילות או קבוצות שאנחנו לוקחים בהן חלק ב"חיים האמיתיים". מאפייני הקהילות שמקיפות אותנו מכל עבר מייצרים ציפיות אצל אלו הלוקחים חלק בקבוצות באשר הן – קבוצת הריצה השכונתית? קהילה. ועד הורי גן עופרים? קהילה. קורס שיווק דיגיטלי? כמובן שקהילה. לכן בין אם התכוונתם ובין אם לאו, קיבלתם הזדמנות לייצר ערך מוסף נוסף לקבוצה שהקמתם בתצורת קהילה, מי מאיתנו לא רוצה להיות שייך?
כיול ציפיות אקטיבי
מכירים את "תצעקו את החלומות שלכם, מישהו ישמע", אז ככה.
אם חפצה נפשכם בלהפוך את הקבוצה לקהילה – אמרו זאת בקול רם והסבירו את כוונתכם.
כשהקמנו את פורום הסופרסונות הצפוני הראשון, עוד בשלבי הצגת התכנית, חזרנו בכל פרסום ובכל הזדמנות – אנחנו מצפות מהמשתתפות לקחת חלק פעיל בתכנית (הקשבה פעילה זו התחלה טובה אבל לא די בכך). אנחנו מצפות שתגיעו לכל המפגשים, אנחנו מצפות שתשמיעו את קולכן, אנחנו רוצות שתשתפו באתגרים האמיתיים שמעסיקים אתכן ביום-יום הניהולי שלכן ושתשתפו מהידע והניסיון שלכן כדי לסייע לחברות הקהילה האחרות. אנחנו רוצות שתהיו אקטיביות ביצירת קשרים, חיבורים והזדמנויות.
לא לכולן זה מתאים, ולא לכולן זה מתאים כל הזמן – אבל מרגע שהגדרנו שאנחנו מקימות קהילה (ולא עוד קורס או סדרת מפגשים) – הפורום קיבל צבע אחר והמסלול מקבוצת פרטים אקראית לקהילה מגובשת היה ברור ומזמין.
הטרוגניות מתוך ההומוגניות
ככל הנראה הקבוצה הוקמה על בסיס מכנה משותף שקיים כבר – כל חבריה חולקים צורך מסוים, אהבה לדבר כלשהו, שייכות ארגונית או מקצועית. הקסם שהופך קבוצה לקהילה הוא דווקא בהטרוגניות שבה. מהדעה שלנו על עצמנו ובטח מהביקורת, יש לנו מספיק, תודה. הנחת המוצא הבסיסית לפיה אנחנו יכולים ללמוד מכל אחד ואחת משהו (מספיק אחד) חדש היא זו שמפילה את האסימונים ואת הרעיונות שנמצאים אי שם מחוץ לקופסא. גם בקבוצות קיימות ההטרוגניות קיימת, חפשו אותה– היא יכולה להיות על בסיס מקצועי, גילאי, שנות ותק, תחומי עיסוק, סיפורי חיים, תחביבים, סטאטוס משפחתי ועוד – תנו לה את המקום שיאפשר את השיח המפתיע והמגוון.

משוב מלב אל לב
כולם כבר איתנו, האם זה עונה על הציפיות שלהם?
נסו לדמיין כל אחד מהחברים – האם הוא מסתובב בעולם כשגריר וממליץ לחברים נוספים להצטרף לקבוצה? או לזו שתבוא אחריה? יכול להיות שהתשובה שלכם היא "כן בטח" אבל מהניסיון שלנו, תמיד כדאי לוודא את זה ולגבות בנתונים. בנו משוב והחליטו על תדירות ההעברה שלו. תנו התייחסות לכל האספקטים של הקבוצה – החל מהתכנים המקצועיים, דרך הרגשות שמלווים את הפעילות ועד ל"ניקיון עמדת הקפה". תנו במשוב גם מקום לענות באופן חופשי ולקבל הצעות לייעול, והחשוב ביותר – תתכוונו לזה. שלחו את המשוב בלב פתוח לביקורת, היכנסו למוד ספיגה שבו אתם מוכנים לקבל גם משוב שלילי. ככל שנלמד להכיל משוב, נוכל לשפר את הקבוצה ובהקשר שלנו – המשיבים יחושו שאתם נענים למשוב ומתייחסים אליו ברצינות ובכך יצרנו קרקע פוריה לשיח פתוח והדדי, כזה שמאפיין קהילות מוצלחות.
זהו, יש לנו קהילה? נמשיך במאמר הבא ?
הכותבת היא ירדן אברבנאל, מנכ"לית סופרסונס – לקידום נוכחות נשית שוויונית.
הארגון מתמחה ביצירת קהילות ברחבי הארץ ובתוך ארגונים
להתפתחות מקצועית והסרת מגבלות וחסמים להמשך הקריירה.
היה הראשון לכתוב תגובה