מאת / 24 באפריל 2019   4266 צפיות

בי"ס לתלמידות בלבד – לא מה שחשבתם

כאשר אנו בוחרים בי"ס לילדינו ישנו מערך שלם של שיקולים שאנחנו לוקחים בחשבון. הנה עוד כמה שיקולים..

לא מזמן התפרסם טור דיעה בדה-מרקר שכתב מנכ"ל פרוקטר אנד גמבל אופיר גוטמן. גוטמן דיבר על הקושי של נערות להאמין ביכולות שלהן, ונתן דוגמה מבתו שכשנשאלה אם היא טובה במתמטיקה אמרה "לא" למרות ציוניה הגבוהים. גוטמן ציין שבכדי ליצור שינוי משמעותי, יש צורך בהתגייסות כוללת של ההורים, מערכת החינוך ושאר המערכות הסובבות את התלמידה.
אבל לא כל תלמידה מגיעה מרקע מודע שיכול לאפשר לה את הסביבה הזו. האם יוזמה חדשה ומעניינת שמוקמת בימים אלה בירושלים תוכל לתת מענה?
הדס רייס, יזמת ומייסדת "ענבר", החליטה להקים בי"ס לתלמידות בלבד. לא מסיבות דתיות, אלא שהיא הבינה מניסיונה, מניסיונם של רבים אחרים וממחקרים, שמערכת החינוך מתקשה להעניק חינוך שוויוני. מערכת החינוך היא חלק מעולם המתנהל באופן אי-שוויוני וככזו היא משקפת את אי השוויוניות לתוכה.

תלמידות בדרך לבית ספר

הדס: "אני מגיעה מהעולם העסקי ובמשך שנים רבות לא הרגשתי שהמגדר שלי משפיע על האופן בו אני מתנהלת או מתקדמת. אבל באחד התפקידים שלי, יצא לי להשתתף בישיבות מנהלים אחת לשבוע שהיו סוערות במיוחד. מספר גברים ישבו סביב השולחן וצעקו את דעותיהם. גם לי הייתה דעה, אבל לצעוק אותה, היה נראה לי מוגזם. אמרתי לעצמי, רגע, חכי שיירגעו ואז תדברי, בנחת. אבל את יודעת מה, הישיבה פשוט נגמרה ואני נשארתי עם טעם מר.
הרגשתי שמשהו בהבניה החברתית העמוקה שמכתיבה את הפער המגדרי, משפיע עלינו. הבנתי שעל השינוי להתחיל בתוך מערכת החינוך. במסגרת הרצאות שאני מעבירה בבתי ספר, יצא לי להיות בבית ספר דתי לבנות וראיתי שם שתי תופעות מעניינות שהשאירו עלי רושם עז. במהלך השיעור התלמידות ניהלו איתי ויכוח ער, לא חששו להביע את דעתן ולהתפרץ, זאת בהשוואה לבתי ספר מעורבים בהם התלמידות כמעט ולא השתתפו לעומת התלמידים. בנוסף, כאשר הסתובבתי בהפסקה ברחבת ביה"ס, הכתה בי ההבנה שהבנות מתנהלות באופן משוחרר וטבעי בכל הנוגע לגופן. זה בא לידי ביטוי באופן בו הרגישו נוח לנוע, בדרך בה עמדו, רקדו, צחקו, ללא כל הצגה או הקפדה יתרה. הביקור הזה הניע אותי לקרוא, לחקור, לשאול ולחפש מודלים שיתאימו לתפיסה שלי (חילונים, פמיניסטיים, ציבוריים) בחו"ל, ולחזור לארץ עם ההבנה שהגיע הזמן לייצר עוד אלטרנטיבה במערכת החינוך שתפנה לאותן תלמידות שמרגישות שבמערכת הקיימת הן לא באות לידי ביטוי."
אולי זה בגלל ההקשר הדתי הייחודי לישראל, שעצם המחשבה על לימודים נפרדים מעוררת אנטגוניזם אצל חלק נכבד בחברה שלנו. אך אם נהיה רגע פתוחים להקשבה, פתוחים להכיל מידע חדש שהדס רייס ושותפותיה להקמת בי"ס ענבר מצאו בעקבות תהליך למידה מעמיק, אולי נצליח להניח לרגע בצד את הקונוטציות השליליות ולמצוא את העובדות החיוביות, ואף חיוביות מאוד, אודות לימודים נפרדים בחטיבות העליונות.

תלמידות בשיעור

הדס: "בשנים האחרונות ישנה עלייה חדה במספר בתי הספר הנפרדים שאינם פרטיים בעולם ובמיוחד בארה"ב. מחקרים שנעשו בביה"ס הללו מגלים נתונים מרשימים על הצלחת התלמידות במסגרת ביה"ס, לאורך שנות לימודן, וגם בהמשך דרכן. התגלה שבנות שלמדו במסגרות כאלו הן בעלות דימוי עצמי גבוה יותר, מביעות עניין רב יותר במקצועות מדעיים ובמתימטיקה, בעלות סקרנות אינטלקטואלית גבוהה מהרגיל, מגלות רצינות כלפי הלימודים שלהן, בעלות הישגים גבוהים יותר ובעלות סיכוי נמוך יותר לבחור מקצוע מגדרי סטריאוטיפי לכשיגדלו. במחקרים ממשיכים דווח כי בנות אלה נטו בצורה מובהקת להשתלב בחברות מצליחות ובעמדות מפתח בתפקידי שלטון וממשל."
ואם נשאל את בוגרות בתי הספר עצמן. מה נשמע מהן? האם הלימוד הנפרד יצר חממה שאינה מכינה לעולם המעורב?
הדס: " הבוגרות דיווחו על בטחון רב יותר בהתנהלות בעולם, מתוך היכרות משמעותית עם עצמן ועם הרצונות שלהן. הן טענו שסביבת בית הספר אפשרה להן למצוא את הקול שלהן, ללמוד להביע אותו ולדעת לבחור את מה שנכון עבורן. התלמידות מתארות שהן לא מפחדות לשאול שאלות גם כשאינן מבינות, הן מרגישות שהסביבה איננה שופטת אותן דרך המגדר שלהן ומכיוון שאין בנים בכיתה, הן בוחרות תפקידים חברתיים רחבים יותר. מעבר לכך, התלמידות אינן חיות במסגרת מנותקת, הן נפגשות עם המין השני בתנועות הנוער, בחוגים ובבית. הן חוזרות לחברה לא מודרות אלא מובילות."
בשורה התחתונה, בי"ס ענבר מציע לכם ההורים, ולבנותיכן, חינוך איכותי לנערות הבוחרות במרחב מצמיח וייחודי, מרחב שאין בו חסמים לנערות על בסיס מגדרי. ענבר מציע לבנות תמיכה גדולה ויצירת מרחב בטוח שמעודד אותן להכיר את עצמן, לבנות את זהותן הייחודית כנערות, לפתח כלים כדי להנהיג את עצמן ולהשפיע במקומות שחשוב להן. בענבר שואפים להצמיח את התלמידות להגשים חלומות, לממש שאיפות ולפרוץ גבולות.
הדס: ""ענבר" הוא יוזמה של האגודה לקידום החינוך בשיתוף עירית ירושלים ומשרד החינוך. כיום אנו נמצאות בסיום תהליך הרישום לכיתה ז', שתפתח בשנה הבאה. הכיתה הולכת ומתמלאת בתלמידות נפלאות וגם הצוות החינוכי הולך ומתגבש.

בית ספר לבנות - ענבר

מעוניינים לשמוע עוד? השאירו כאן פרטים ונחזור אליכם בהקדם.

    שתפו בכל הכוח
    Share on LinkedIn
    Linkedin
    Email this to someone
    email
    Tweet about this on Twitter
    Twitter
    Share on Facebook
    Facebook

    היה הראשון לכתוב תגובה

    כתיבת תגובה

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

    אנחנו אמנם מוכשרים בטירוף אבל לא בטוח שיודעים הכל…
    תחדשו לנו, תפתיעו אותנו, ספרו לנו דברים שאנחנו לא יודעים.
    או סתם תגידו לנו מה אתם חושבים על ספרינג מגזין
    ואנחנו נגיד לכם מה אנחנו חושבים עליכם. ?

      נגישות