הורים משקיעים או הורים שוקעים?

גם אתם נכנסים בכל תחילת שנה לטרפת החוגים?

הילדים חוזרים מביה"ס עם פליירים פרסומיים ו/או עצות טובות של חברים מהכיתה על אינספור חוגים. קראטה, שחמט, כדורסל, ציור, מחול ועוד ועוד. אין לזה סוף וגם אף פעם לא יהיה.

ואתם מוצאים עצמכם בדילמה ההורית המוכרת- לכמה חוגים לשלוח כל אחד מהילדים. ומה החברים שלכם יגידו במפגש החברי הבא שלכם אם ישמעו שרשמתם כל ילד לחוג אחד בלבד. כי הם הרי הורים משקיעים ולכן רשמו כל ילד לפחות לשניים שלושה חוגים. הם גם מסיעים את הילדים לכל החוגים.

אבל הם זה לא אתם. התקציב שלכם מוגבל ואתם ממש לא בקטע של להפוך לשירותי הסעות כל יום אחה"צ. יש לכם דברים חשובים יותר לעשות.

אז בואו נעשה סדר וניתן לכם כמה עצות שימושיות.

למה לא לוותר על חוגים לילדים?

  • חוגי ההעשרה מגוונים ורבים ומאפשרים לילדים התנסות במיומנויות שונות אליהן הם לא נחשפים בביה"ס. המיומנויות הללו מזמנות לילדים חוויה שונה. אחרת. ומטרתן היא להעצים את הילד ולחזק את הביטחון העצמי ואת תחושת המסוגלות שלו. בנוסף לכך, החוג מוסיף לילד מעגל חברתי שהוא הופך להיות חלק ממנו. פעמים רבות הילד לא מוצא את עצמו מבחינה חברתית בכיתה בביה"ס ודווקא בחוג הוא פורח בהיבט הזה.
  • בחירה היא שם המפתח.

           לרוב, אנחנו לא מאפשרים לילדינו יותר מידי בחירה ביומיום שלהם. אנחנו קונים להם את   הבגדים, אנחנו מחליטים מה יאכלו לארוחת הצהריים, או מה יהיה היעד בחופשה המשפחתית, ובוודאי שהם לא בוחרים באיזה בי"ס ללמוד. ולכן, חוגי ההעשרה הם בדיוק המקום לאפשר לילדים בחירה בהתאם לרצונות, לצרכים, לתחומי העניין ולתשוקה שלהם. וגם אם הם יבחרו בחוג בגלל החברים שנרשמו- זה לגיטימי לגמרי. ברגע שילד בוחר את החוג בו הוא רוצה להשתתף- המחויבות, המוטיבציה וההשקעה שלו  יהיו בהתאם.

  • מבוגר אחד שיאמין בו- החוגים לרוב מתקיימים בקבוצות קטנות. מה שמאפשר למעביר החוג לשמש עבור הילד כדמות חינוכית משמעותית שמהווה כתובת נוספת עבור הילד להקשבה, אמפטיה, העצמה ולהקניית ערכים.

כמה זה עולה לנו?

מסקרים שנעשו לאחרונה עולה כי 70% מההורים בישראל רושמים את ילדיהם לפחות לחוג אחד בשבוע וכמחצית מהם מוציאים על התענוג למעלה מ- 200 ₪ עבור כל ילד בחודש. וזה עוד לפני שהזכרנו את ההוצאות על תנועות הנוער, הטיולים, ערבי הכיתה ועוד.

אז אם הבנו שחוגים זה דבר חשוב, כל שנותר לנו זה להבין איך אנחנו ממזערים נזקים מבחינת התקציב החודשי שלנו.

המלצתנו היא להישאר בפרופורציות, ולקבל החלטות מתוך מחשבה על מטרתו של כל חוג, כמה הוא עולה לנו והאם הוא אכן מצדיק את העלות שלו.

הטיפים שלנו למזעור הנזקים:

  • "קייטנת הורים" מכירים? אותו הדבר ניתן לעשות עם חוגי הורים. תתארגנו עם קבוצת הורים רחבה שכל אחד מההורים יעביר חוג בהתאם לכישוריו. חוג אפייה, חוג נגרות, חוג רכיבה על אופניים, חוג שחמט…תתפלאו לגלות כמה החברים שלכם מוכשרים וכמה כסף ניתן לחסוך בחוגי הורים. ככל שתצליחו לארגן קבוצה יותר גדולה כך ניתן יהיה לרווח את תכיפות המחויבות של כל הורה לחוג. חוג של שעה, פעם בחודש, להורה- זה משהו שכל הורה יכול לעמוד בו בהתחשב בכסף שהוא יחסוך על חוגים לילדיו.
  • צמצום אפשרויות- ערכו מראש רשימה מצומצמת של חוגים אותה תציעו לילדים. הכניסו לרשימה רק חוגים שמתאימים לתקציב המשפחתי שלכם. הקפידו שהרשימה תהיה מספיק מגוונת שכל אחד מהילדים שלכם יוכל למצוא בה מענה לרצונותיו וצרכיו.
  • לפני ההרשמה לחוג בדקו האם המחיר אותו ציינו בפניכם כולל את שלל ההוצאות על החוג. או שמא יש הוצאות נלוות על ציוד, לבוש, הופעות סוף שנה, טיולים ועוד הפתעות כאלו ואחרות.
  • שילמתם דמי הרשמה, קניתם את הציוד והלבוש הנדרשים ואז אחרי שבוע הילד חוזר מהחוג ואומר :"אני פורש"- זו בדיוק הסיבה לבקש מראש שיעור או שניים לניסיון.
  • תבררו מראש את כל הנתונים הקשורים לדמי הרשמה, ביטול השתתפות והחזר כספי, השלמת חוג במקרה של היעדרות, הנחת ילדים נוספים, הוצאות ביטוח, מס' תשלומים חודשיים וכל מה שיסייע לכם לעשות בחירה מחושבת ונכונה בנוגע לחוגים אליהם תרשמו את הילדים בסופו של דבר.

והכי חשוב- כשהילד יחזור מהחוג- נצלו זאת לזמן איכות משמעותי ולשיח אודות החוויה- מה עשה? מה למד? ממה נהנה וממה אולי לא…והעיקר- תוודאו שחזר מאושר.