לקנות או לשכור- שאלת מיליון הדולר.
לקנות או לשכור? זו אמנם שאלת מיליון הדולר אבל היא ממש לא חדשה.
זו שאלה שכל זוג צעיר או משפחה, שואלים את עצמם במשך שנים.
זו שאלה שנשאלת בעיקר בישראל והרבה פחות בחו"ל.
אז בואו נתעכב עליה רגע וננסה להבין האם יש לה מענה חד משמעי או שממש לא.
הכל שאלה של אסכולה
אנחנו מדברים על שתי אסכולות.
אין נכון או לא נכון, ממש כמו שאין שחור או לבן.
זה מאוד אינדיבידואלי.
כל אדם יבחר את האסכולה המתאימה ביותר עבורו. המתאימה ביותר לנתונים הפיננסיים בנקודת הזמן הספציפית בחייו.
האסכולה המסורתית- זו שדורות הקודמים הנחילו לנו, ועדיין מנחילים…
כולנו מכירים את האסכולה המסורתית. או אם תרצו: "האסכולה היהודית מסורתית". ההורים שלנו, שתמיד לוחצים עלינו לקנות בית ולהתבסס. מעין לחץ יהודי שכזה שלא נבזבז כסף על שכירות ושנשקיע בבית משלנו- תחושת הביטחון שאולי הייתה חסרה לדורות הקודמים לאורך ההיסטוריה של העם היהודי.
אסכולה שמאמינה בערך של הבית כנכס
מיכאל בנימיני, זכיין סניף אנגלו סכסון אשדוד מסביר לנו: "האסכולה שממליצה על רכישת בית מתאימה לאנשים שיש להם הון עצמי שמאפשר להם את הרכישה, ולאנשים שחשוב להם הביטחון ולא רוצים לחיות בתחושה מתמדת שחוזה השכירות יכול להסתיים בכל רגע נתון ואז יצטרכו למצוא דירה חדשה. כל עוד בישראל אין פלטפורמה של זכויות לשוכרים כמו זו שבאירופה, האופציה של רכישת בית תהיה המועדפת עבור אנשים שמחפשים תחושת יציבות וביטחון."
רכישת בית להשקעה אינה דומה לרכישת בית למגורים. מי שבוחר לקנות בית למגורים חייב להבין שזוהי איננה השקעה. מכיוון שכאשר ימכור את הבית יצטרך לקנות בית חדש ולא בהכרח ירוויח מכך. לא תהיה לו תשואה נאה מהעסקה.
מיכאל מוסיף: "הגיע הזמן לנפץ את המיתוס שקניית נכס למגורים זו השקעה. זה פשוט לא נכון. דווקא באסכולה השנייה של השכרת דירה, יש לשוכר אפשרות להשקיע את ההון העצמי שלו בהשקעה שתניב לו תשואה כלכלית טובה. ולא משנה אם ישקיע בבורסה או ישקיע במבנה להשכרת משרדים. עם תזרים המזומנים שלרשותו הוא ישלם עבור שכר הדירה ואת ההון העצמי ישקיע בנכס מניב. אנשים רבים השקיעו בעבר כסף רב בנכסים. לאחר שנים, כשרצו למכור- ערך הנכס ירד פלאים ולא אפשר להם לקנות לעצמם נכס חדש מבלי לצאת נפסדים".
האסכולה לאמיצים

האסכולה לאמיצים
היהודים תמיד יעדיפו לקנות ושיהיה להם בידיים נכס ששייך להם. אבל אם אתם שייכים לצעירים או למשפחות שאוהבות לשנות מקום מגורים כל כמה שנים, לשנות קהילה, לשנות סביבה או עבודה, תתאים לכם יותר האפשרות של שכירת דירה.
שכירת דירה מתאימה גם לאלו מכם שמשתכרים יפה מידי חודש ושמבקשים לחיות ברווח ובטוב. במקרה הזה יש באפשרותכם לגור בדירה שכורה אך רחבת ידיים ונאה.
מיכאל: " יש לא מעט זוגות צעירים או היייטקיסטים מתחילים, שמרוויחים יפה כל חודש אך עדיין אין להם הון עצמי לטובת רכישת דירה. הם לא רוצים לגור בדירת חדר עלובה עד שיהיה להם מספיק הון עצמי כדי לקנות בית, אז הם מעדיפים להשתמש בתזרים המזומנים שלהם על מנת לגור בשכירות בדירה נאה ומרווחת. הם מעדיפים להשקיע את הכסף שנותר להם בהשקעה עם תשואה טובה יותר מאשר השקעה בדירת מגורים (זו יכולה להיות גם דירה באיזור אחר שלא גרים בה).

ישראל VS אירופה או ארה"ב
אם תדברו עם חברים שלכם מגרמניה, אלו שגרים בשכירות, הם בוודאי יספרו לכם שכולם סביבם גרים בשכירות ושזוהי האופציה המושלמת. אבל זה בזכות העובדה שהם גרים באירופה. כי הממשלות באירופה כבר מזמן מציעות בתחום הנדל"ן פלטפורמה מצוינת לשוכרים. ישנן משפחות שגרות כל החיים באותה הדירה בשכירות.
באירופה, השוכר לא תלוי בחסדיו ובליבו הטוב (או הפחות טוב) של בעל הבית. יש זכויות בסיסיות ע"פ חוק אשר מגינות על השוכרים.
מדינת ישראל לא מספיק מתוכננת בתחום הזה של שכירויות. הממשלות מטילות על המשקיעים שלל גזירות והמשקיעים מגלגלים אותן הלאה אל השוכרים.
מיכאל: "העוסקים בנדל"ן מקווים שיבוא יום בו גם בישראל ייבנו קומפלקסים לשכירויות ושהממשלה תבנה פלטפורמה נוחה והגיונית הן למשקיעים והן לשוכרים. נכון להיום, מדינת ישראל שותפה ב- 70% מהמשכנתאות ולכן היא מעודדת רכישת דירות ולא שכירתן. שוק השכירויות בישראל כיום הוא שוק מצומצם מכיוון שעדיין אין היצע מספיק טוב. אך עדיין, זוהי אופציה אטרקטיבית למי שמשתכר היטב."
בשורה התחתונה- תזרים המזומנים הוא המלך. אם יש לכם אותו- תשכרו לעצמכם דירה נוחה ונאה מבלי להתפשר על הצרכים והרצונות שלכם ותשקיעו את הכסף שברשותכם בהשקעה מניבה כלשהי. ואם אין לכם תזרים מזומנים מכובדמספיק גבוה, אך יש לכם הון עצמי, התפשרו מעט על הסביבה וסוג הדירה ו- תקנו בית להשקעהקנו את דירת המגורים שלכם.
בהצלחה.
אז לקנותתתת